zondag 6 oktober 2013

Iraanse spion met Belgisch paspoort opgepakt



De Israëlische geheime dienst Shabak heeft begin september een Iraanse spion met contacten met terroristen gearresteerd, zo is nu bekendgemaakt.

Ali Mansouri (55), een Belg met Iraanse wortels, werd gearresteerd op de internationale luchthaven Ben Gurion, waar hij het land binnenkwam met een Belgisch paspoort. De geheime dienst publiceerde een foto waarop de vermeende spion in korte broek op een strandpromenade loopt.

Mansouri wordt er volgens de autoriteiten van verdacht, dat hij is gerekruteerd door de Iraanse Revolutionaire Garde. Die is onder andere verantwoordelijk voor meerdere terreuraanvallen op Israëlische doelen over de hele wereld.

Mansouri had het Heilige land al enkele malen bezocht met zijn Belgische paspoort om relaties met een aantal bedrijven uit Tel Aviv te verdiepen. Volgens de inlichtingendienst een dekmantel voor zijn echte doel: verzamelen van informatie over mogelijke aanvalsdoelen in Israël. Zo had hij de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv vanuit verschillende hoeken gefotografeerd.

Volgens Shabak heeft Iran de man een miljoen dollar aangeboden als beloning om Israël te bespioneren. Tijdens de ondervraging van Mansouris werd duidelijk dat zijn Belgische nationaliteit (hij is getrouwd geweest met een Belgische) interessant was voor Iran en uiteindelijk doorslaggevend was om hem aan te werven.

Bron: israeltoday

Read: Israel nabs Iranian spying in Tel Aviv

Israeli court indicts Iranian-Belgian man for espionage