vrijdag 16 augustus 2013

Geheime operatie brengt Jemenitische Joden thuis



In een geheime operatie, uitgevoerd door het Joods Agentschap met hulp van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Integratie heeft Israël woensdag 17 Joden uit Jemen thuisgebracht.

Bij de groep waren ouders, die direct uit Jemen naar Israël ontsnapten, en hun kinderen, die twee jaar eerder al in het geheim naar Argentinië waren ontkomen.

De geschiedenis begon in augustus 2011, toen leden van de Joodse ultraorthodoxe Satmarbeweging een groep van 30 Jemenitische Joden er van overtuigde naar Londen te komen, waar ze een vluchtelingenstatus zouden krijgen.

Maar net nadat zij Jemen hadden verlaten kreeg de groep te horen dat ze geen toestemming zouden krijgen om Groot-Brittannië binnen te gaan, en in plaats daarvan reisden ze naar Argentinië. Bij de groep waren zes van de kinderen van Yehya Karnei en vier kinderen van zijn broer Haim Karnei. De twee echtparen werden woensdag eindelijk op Israëlisch grondgebied herenigd met hun kinderen.

In de afgelopen jaren kreeg de kleine Joodse gemeenschap van Jemen steeds meer te lijden onder bedreigingen door moslimextremisten, waaronder aanhangers van Al Qaida. Sinds 2008 zijn bij diverse gelegenheden prominente leden van de Joodse gemeenschap ongestraft openlijk vermoord, omdat zij zich voor hun volk hadden uitgesproken.

De omvang van de Joodse immigratie uit Jemen is sterk gegroeid als gevolg van de toenemende antisemitische bedreigingen en activiteiten. In de afgelopen vier jaar zijn meer dan 150 Jemenitische Joden naar Israël gekomen dankzij speciale en geheime operaties van het Joods Agentschap.

Volgens schattingen van het Joods Agentschap zijn er nog maar 90 Joden overgebleven in Jemen, en de helft van hen woont in een beschermde compound in de hoofdstad Sana'a.

Bron: IsraelToday

Read: Secret Israeli operation brings Yemenite Jews home