maandag 26 augustus 2013

De idiotie m.b.t. het Israël beleid van het kabinet Rutte II



Sinds het aantreden van het kabinet Rutte II, heeft Nederland zichzelf de positie toebedeeld van prominent speler binnen de EU in het aansturen van het Israël-Palestina conflict. Onder de bezielende leiding van Frans Timmermans richt het beleid zich vooral op het onder druk zetten en isoleren van Israël, dit alles ter bevordering van de dialoog tussen beide partijen en het terugtrekken van Israël uit de betwiste gebieden.

Dat de Nederlandse overheid al jarenlang indirect anti-Israël initiatieven en organisaties financieel sponsort waaronder ICCO met steun aan Electronic Intifada, is al meerdere keren in de media aan de orde geweest. Terwijl BDS activiteiten tot voor kort nog werden overgelaten aan organisaties als het Palestina Komitee, DOCP etc. heeft de staat zich nu opgeworpen als actief voorvechter van BDS. Naast het labelen van produkten uit de "bezette" gebieden, worden nu bedrijven direct door de overheid benaderd om bedrijfsactiviteiten te staken die de zogenaamde "Green Line" overschrijden omdat dit in strijd zou zijn met het internationaal recht.

De nieuwe Europese richtlijnen voor Israël die ingaan vanaf 2014, gaan voor het huidige kabinet schijnbaar niet ver genoeg, reden om Royal Haskoning DHV te manen om haar aandeel in het project Kidron valley te staken. Volgens huidige berichtgeving overweegt Royal Haskoning DHV zich terug te trekken uit het project, het bedrijf heeft zelf nog geen commentaar gegeven. Naast het project Kidron is het bedrijf betrokken bij het Masterplan Jordan River Valley. Bij beide projecten zijn organisaties en bedrijven van zowel Israëische als Palestijnse zijde betrokken.

Daar waar het de politiek niet schiijnt te lukken, blijken Israëliërs en Palestijnen op ecologisch gebied dus goed samen te kunnen werken. Mocht Royal Haskoning DHV zich op aandringen van de Nederlandse staat terugtrekken uit het project dan wordt niet alleen dit initiatief ondermijnd maar zal het ook ten koste gaan van het leefklimaat van met name de Palestijnen. Over eventuele financiële gevolgen voor Haskoning zullen we het maar niet hebben.

Het lijkt de zoveelste "FAIL" van dit kabinet en wat mij betreft is er maar één goede plek voor het gevoerde beleid en dat is het riool !

Bron: jomjom