woensdag 24 juli 2013

Aldi noemt boycot Joodse nederzettingen vergissing



Aldi Nederland heeft zijn uitlatingen over een boycot van producten uit Joodse nederzettingen teruggetrokken. Dat schrijft Trouw dinsdag.

Maandag maakten supermarktketens Aldi en Hoogvliet, gevestigd in de Randstad en de regio Utrecht, bekend geen producten meer te verkopen die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen in 'Palestijns' gebied (betwiste gebieden).

Aldi zei maandag tegenover Trouw dat zij niet wil dat de producten 'op enigerlei wijze ter discussie komen te staan' en eiste daarom van de leveranciers dat zij niets leveren uit 'bezet' gebied (=leugen).

De krant had vragen gesteld over uitspraken van Aldi in een rapport van hulporganisaties, waarin een medewerker van de supermarkt stelde dat men 'geen producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden meer wil verkopen'. Trouw vroeg vrijdag aan de supermarkt of de beweringen kloppen, daarop antwoordde Aldi volgens de krant bevestigend.

Gisteravond heeft Aldi deze uitspraken teruggetrokken. Er zou bij het beantwoorden van de vraag een vergissing zijn gemaakt. De krant vermoedt dat Aldi vooral geschrokken is door de internationale commotie die is ontstaan.

Bron: Nu-nl

Brief aan Jumbo en Hoogvliet:

"Ik heb vernomen dat u meedoet, of mee wilt doen, aan de discriminerende boycot jegens Israël, en de producten die komen uit de betwiste gebieden van Israël. Nu is het zo, dat ik heel graag Israëlische kwaliteitsproducten aanschaf en wil kopen. Daarvoor kan ik nu niet meer bij uw winkelketen terecht. Dat zou dus betekenen voor mij en andere kennissen die ik heb, dat wij bij uw winkels geen boodschappen meer gaan doen, dus uw supermarkt boycotten. Dat is het gevolg van uw ondoordachte en onterechte beslissing om mee te doen aan deze pro Palestijnse actie. De Aldi heeft inmiddels al besloten hieraan niet meer deel te nemen, en we zijn blij dat de Aldi hun fout toegeeft. Hopelijk stopt u ook met deze onzinnige en vernederende actie."