woensdag 29 mei 2013

Oudste Thorarol ter wereld gevonden



Een hoogleraar heeft bij toeval in de bibliotheek van de Universiteit van Bologna de oudst bekende Thorarol ter wereld ontdekt.

Dat heeft de Italiaanse universiteit bekendgemaakt. De 36 meter lange en 64 centimeter brede rol met de vijf boeken van Mozes stamt uit de 12e of 13e eeuw en is van schapenhuid gemaakt, zo is uit onderzoek gebleken.

De rol met de complete tekst van de Thora in het Hebreeuws heeft vermoedelijk eeuwenlang in de bibliotheek gelegen, zonder dat iemand van het bestaan ervan op de hoogte was. Het is onduidelijk hoe de rol in Bologna is terechtgekomen. Volgens de universiteit was dat waarschijnlijk voor de inname van de stad door Napoleon in 1796.

Volgens de universiteit heeft een bibliothecaris in 1889 de rol verkeerd gedateerd als 17e-eeuws. Tijdens een recente inventarisatie rees het vermoeden dat de Hebreeuwse geschriften veel ouder moesten zijn. Onderzoek bevestigde dat.

De met de hand geschreven Thorarollen worden gerekend tot de heiligste voorwerpen in het jodendom. Zij worden in de Ark in de synagoge bewaard.

Bron: ANP

Universiteit van Bologna

Read: Oldest complete Torah scroll reportedly found in Italy