maandag 27 mei 2013

Israëlische economie maakt groeispurt



“Israël is de toonaangevende, grootste en meest veelbelovende investeringsplek buiten de Verenigde Staten.” verkondigde ’s werelds beste belegger Warren Buffett deze maand.

“Mijn nummer één land is Israël. Ik ben niet Joods, maar Israël doet me denken aan de Verenigde Staten na zijn oprichting. De vastberadenheid, motivatie, intelligentie en het initiatief van de mensen zijn opmerkelijk en buitengewoon. Ik geloof enorm in de economie van Israël.”

De cijfers bevestigen de woorden van Warren Buffet. De economische groei in Israël is al jaren hoog en stabiel met 3 a 4% per jaar. Zelfs nu, terwijl de rest van de geïndustrialiseerde wereld in crisis is en al blij is als de groei niet onder nul is.

De basis van dit succes is wetenschap en technologie. Israël besteedt het meeste geld ter wereld per inwoner aan wetenschappelijk onderzoek. Maar liefst zes Israëli’s wonnen de afgelopen tien jaar een Nobelprijs.

Mede daardoor loopt Israël voorop in alle belangrijke economische sectoren van de toekomst, zoals zonne-energie, medische technologie en computertechnologie. Israël wordt inmiddels ‘Silicon Wadi’ genoemd, omdat het na Silicon Valley in Californië het belangrijkste hightech gebied van de wereld is.

Technologiegiganten als Apple, Intel en Microsoft bouwden hun eerste onderzoeks- en ontwikkelingscentra buiten de VS in Israël. Europese delegaties lopen daarom de deur plat in Israël om de sleutel van dit economisch succes te ontdekken en te kopiëren.

De verwachting is dat de groeispurt van Israël zelfs nog zal versnellen, aangezien Israël zojuist is gestart met het aanboren van enorme gas- en olievoorraden.

Bron: Likud-nl