dinsdag 15 januari 2013

Eerste Messiaans Joodse synagoge gevonden?


Een team van archeologen van Israel Antiques Authority heeft in Galilea een oude synagoge opgegraven, waarvan de kenmerken doen vermoeden dat deze gebruikt werd door een groep 'buitenstaanders', mogelijk Joodse Christenen.

De synagoge werd gevonden in Migdal, een dorpje in Galilea aan de oever van het Meer van Galilea, dat in het Nieuwe Testament bekend is als Magdala en dat bezocht werd door Jezus en zijn discipelen.

In Jezus' dagen was Magdala een bloeiend vissersdorp en de woonplaats van veel van zijn volgelingen, met name Maria Magdalena (letterlijk: Maria van Magdala). Volgens de Evangeliën heeft Jezus veel tijd in het dorp doorgebracht.

De opgegraven synagoge is verbazend goed bewaard gebleven, en aanzienlijk meer versierd dan veel andere synagogen uit de eerste eeuw die in het gebied werden gevonden.

Archeoloog Dina Gorni vertelde aan The Global Mail dat de vondst 'een soort wonder was. We groeven hier alleen als voorzorgsmaatregel voordat een bouwproject zou beginnen'. Toen de synagoge in 2009 voor het eerst werd ontdekt vonden Gorni en haar team een grote stenen tafel of altaar met ingewikkeld beeldhouwwerk. Sindsdien hebben ze de gehele synagoge blootgelegd.

Wat de synagoge uniek maakt is de plaatsing, de grootte en hoe hij was versierd. Gorni wees er op, dat de synagoge aan de rand lag van wat toen de stadsgrenzen van Magdala waren. Anderen wezen er op de kleine synagoge slechts ongeveer 120 mensen kon bevatten, terwijl Magdala in die tijd enkele duizenden inwoners telde. De synagoge was ook kostbaar versierd, zoals met de gebeeldhouwde altaartafel.

Dit alle betekent waarschijnlijk dat de synagoge aan een kleine groep 'buitenstaanders' behoorde, die grote waarde hechtte aan het leven als geestelijke gemeenschap. Gorni en andere Israëlische archeologen richten zich vooral op het feit dat deze synagoge bijna zeker in gebruik was in de periode van de Tweede Tempel in Jeruzalem.

Bovenstaande gegevens, samen met de ligging in Magdala, maken het waarschijnlijk dat de synagoge een van de eerste gevestigde Messiaans-Joodse plaatsen van aanbidding was. We wijzen er op dat dit speculatief is en deskundigen deze relatie onder veel voorbehoud leggen, maar Gorni en anderen zijn er bijna zeker van dat Jezus in deze synagoge heeft onderwezen.

Bron: IsraelToday

Read: First Messianic Jewish synagogue found?

Our comment: And the so called islamic ' palestinian's keep saying and lying there was no Jewish presence and history in their so called 'palestine', while the facts and proofs comes out of the ground daily in Israel.