donderdag 25 oktober 2012

Israëlische luchtmacht vernietigt Iraanse raketfabriek in Soedan


Afgelopen nacht om vijf over twaalf hebben vermoedelijk uit Israël afkomstige gevechtsvliegtuigen een succesvol bombardement uitgevoerd op het Yarmouk militaire complex bij de Soedanese hoofdstad Khartoum. In de fabrieken, die compleet werden vernietigd, werden namens Iran onder andere ballistische Shehab-3 raketten gemaakt, bedoeld als 'back-up' voor het geval Iran zijn eigen raketten en fabrieken zou kwijtraken bij een Israëlische en/of Amerikaanse militaire verrassingsaanval.

Het is een goede gewoonte van Israël om allereerst te zwijgen over militaire operaties in het buitenland. Zo erkende de Joodse staat pas vrij recent dat het inderdaad zijn luchtmacht was geweest die in 2007 een in aanbouw zijnde Syrische kernreactor met de grond gelijk maakte.

De Israëlische luchtmacht heeft een indrukwekkende staat van dienst als gekeken wordt naar het uitvoeren van preventieve aanvallen op de militaire capaciteiten van andere landen als voorbereiding voor een mogelijke oorlog. Zo werd 6 jaar geleden binnen slechts enkele uren 90% van het arsenaal lange-afstandsraketten van de islamitische terreurbeweging Hezbollah vernietigd alvorens Israëlische tanks Zuid Libanon binnentrokken.

Het is niet precies bekend in hoeverre Soedan met Iran samenwerkt bij het plannen van aanvallen en aanslagen op doelen in het Midden Oosten, noch of de raketfabriek ook bedoeld was voor het Soedanese leger. Na de vernietiging van het Yarmouk complex verklaarde de islamistische regering van Soedan dat het alle recht heeft om de Israëlische aanval op zeker moment te beantwoorden. Israëlische officials weigerden echter de verantwoordelijkheid voor de aanval op zich te nemen.

Aangenomen dat de Joodse staat inderdaad de dader is, dan blijkt uit de succesvolle operatie dat de Israëlische luchtmacht doelen op zo'n 1800 tot 1900 kilometer afstand kan vernietigen, wat zo'n 200 a 300 kilometer verder is als de afstand naar de ondergrondse Iraanse uraniumverrijkingsfabriek in Fordo. Bovendien heeft Iran, nu de raketfabriek verwoest is, minder slagkracht voor een eventuele vergeldingsaanval op Israël of Amerikaanse doelen in de regio.

De Israëlische aanval kan tevens worden gezien als een represaille voor de Iraanse stealthdrone die op 6 oktober vanuit Libanon het Israëlische luchtruim wist binnen te dringen en alvorens neergehaald te worden foto's wist te maken van belangrijke militaire installaties en de kernreactor bij Dimona.

Bron: XanderNieuws

Read: Sudan says Israeli planes bombed arms factory, killing two