zondag 22 juli 2012

Vooraanstaande rabbijn Eljashiv overleden


De orthodoxe bevolking was woensdagmiddag in diepe rouw, toen rabbijn Yosef Shalom Eljashiw overleed op de leeftijd van 102 jaar. Meer dan 250.000 mensen begeleidden hem op zijn laatste reis in Jeruzalem, waaronder rabbijnen, politici, zijn volgelingen en duizenden uit het volk.

Rabbi Eljashiw was de rabbijn van de Litouwse Orthodoxie voor beslissingen inzake de Joodse wet (halacha) en een van de grootste Torahgeleerden van de laatste generaties.

Hij werd geboren in 1910 in de stad Shavil (Siauliai) in Litouwen, pas 17 jaar na het huwelijk van zijn ouders. Hij heeft zelf echter ongeveer duizend nakomelingen. In 2009 werd zijn eerste kleinzoon van de zesde generatie geboren.

Op 20 jarige leeftijd trouwde hij met de dochter van rabbijn Aryeh Levin, een bekende persoonlijkheid in Jeruzalem, om zich inzette voor de door de Britten gevangen gezette Joodse ondergrondse strijders. In 1938 werd hij benoemd tot rabbijn en hij begon in 1952 aan zijn carrière in de rabbijnse rechtbank, waar hij meer dan 20 jaar diende.

In 1988 betrad hij voor het eerst de Israëlische politiek, waar hij na een oproep van rabbijn Schach voorzitter werd van de Degel HaTorah partij, die toentertijd werd opgericht. In 1999 besloot rabbi Eljaschiw zich aan te sluiten bij de coalitieregering van de toenmalige premier Ehud Barak met de linkse Meretz-partij. Hij wilde bepleiten dat de orthodoxe yeshiva studenten niet werden verplicht tot militaire dienst. Een paar weken later verliet hij echter de coalitie, nadat het energiebedrijf op de shabbat een omvangrijk onderdeel van een energiecentrale had vervoerd.

Hij was een fervent tegenstander van eenzijdige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook.

Bron: IsraelToday.nl

Read: Leading rabbi Eljashiv died at the age of 102 years