vrijdag 4 mei 2012

Heeft vervroeging verkiezingen Israël invloed op aanval op Iran?


Volgens berichten in de Israëlische media worden de verkiezingen waarschijnlijk op 4 september gehouden, vier dagen na het einde van de zomervakantie. Maar waarom wil Netanyahu de verkiezingen vervroegen, en heeft dit iets met Iran te maken?

In het land is men in feite een beetje in de war door het plotselinge idee, de verkiezingen voor de Knesset een jaar eerder te houden. Een groot deel van de bevolking, zelfs politici zoals Benny Begin, Knessetlid voor Likoed, begrijpen niet waarom premier Benjamin Netanyahu het zo belangrijk vindt de verkiezingen te vervroegen. Zijn coalitieregering met Avigdor Lieberman en orthodoxe Joden is stabiel, dus heeft hij geen politieke reden om verkiezingen uit te schrijven.

Blijkbaar wil Netanyahu zo snel mogelijk gebruik maken van het hoogtepunt van zijn populariteit. Volgens de laatste opiniepeiling van de links-liberale krant Ha'aretz heeft Netanyahu geen concurrentie; 48 procent van de Israëlische bevolking gelooft dat Netanyahu in deze periode de geschiktste premier van Israël is.
 
Er wordt veel gesproken over wat deze beslissing voor invloed heeft op een mogelijke aanval op Iraanse nucleaire installaties.De meeste Israëlische functionarissen het erover eens dat als er een preventieve aanval op Iran komt, zoiets dit jaar moet gebeuren, of uiterlijk begin volgend jaar.

Minister van Defensie Ehud Barak heeft onlangs gewaarschuwd dat Israël en het Westen niet kunnen toestaan, dat ze voortdurend worden bedrogen door het diplomatieke spel van Iran. Barack had eerder gewaarschuwd dat eerder dan we denken, Iran een kernbom zou testen en dan immuun zijn voor elke vorm van militaire interventie.

Maar omdat plotseling is besloten de verkiezingen al zo snel te houden, zijn de politieke leiders van Israël nu bezig met campagnevoeren, wat betekent dat er zeker geen aanval op Iran komt vóór september. En afhankelijk van de verkiezingsuitslag, is de huidige regering over vijf maanden misschien niet meer aan de macht.

Volgens Israëli's kan het volgens een paar scenario's verlopen:
  1. Volgens de huidige peilingen komen Netanyahu en zijn Likoedpartij sterker dan ooit uit de komende verkiezingen. Netanyahu zou kunnen kijken of hij de verkiezingsuitslag kan gebruiken als vers mandaat en bekrachtiging van zijn beleid voordat hij een aanval op Iran lanceert. 

  2. In het afgelopen jaar hebben sporadische berichten aangegeven dat verdachte Israëlische geheime operaties in Iran al zijn geslaagd in het voor korte tijd lamleggen van het vermogen van de Islamitische Republiek om kernwapens te produceren. Volgens deze berichten weet Netanyahu dit. In dat geval kunnen de vervroegde verkiezingen een poging van Netanyahu en andere leiders zijn om het debat over het al dan niet aanvallen van Iran te temperen, want dat is niet meer nodig.

  3. Netanyahu en de Israëlische leiders geloven nog steeds dat een aanval op Iran noodzakelijk kan zijn, maar zij vrezen dat het huidige debat te snel komt, vooral omdat de huidige Amerikaanse president Barack Obama waarschijnlijk Israëlische militaire actie niet direct ondersteunt. Mogelijk probeert Netanyahu om het debat uit te stellen tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

  4. Hoewel dit misschien het minst waarschijnlijke scenario is, wordt er een beetje gespeculeerd dat Netanyahu het er eens is, dat het aanvallen van Iran gewoon te riskant is, zelfs als dat betekent toestaan dat Teheran nucleaire wapens verkrijgt. In dat geval zou Netanyahu de kracht van zijn huidige, meer 'havik-achtige' coalitiepartners willen verzwakken via vervroegde verkiezingen, wat hem zou 'dwingen' om een nieuwe coalitie te vormen met 'duif-achtiger' fracties.

Wat de reden ook is, de meeste Israëli's denken dat vervroegde verkiezingen onnodig zijn (62 procent volgens een nieuwe enquête), en dat er iets meer dan simpele politiek achter dit besluit steekt. Het gedrag van Knesset-leden lijkt die argwaan te steunen.

'Als je een geheime stemming hield, zouden 118 [van de 120] Knessetleden tegen vervroegde verkiezingen stemmen', zei Shas parlementariër Yitzhak Vaknin aan verslaggevers. Maar om een of andere reden spreekt geen van die Knesset zich uit tegen het besluit van Netanyahu. Zelfs degenen die veel zetels gaan verliezen (zoals Kadima) en die geen zetel meer heeft in de Knesset (zoals Barak) houden compleet hun mond.

Aviel Schneider, Ryan Jones

Bron: IsraelToday.nl

Read: Israel's early election and its effect on striking Iran