dinsdag 24 april 2012

Turkije blokkeert Israëls deelname aan NAVO-top

Turks Trojaans Paard.

Turkije heeft de deelname van Israël aan de NAVO-top 20 mei in Chicago geblokkeerd. Westerse landen proberen Turkije tot andere gedachten te brengen en de deelname van Israël aan de internationale verdedigingsalliantie mogelijk te maken.

Een Turkse diplomaat heeft dit echter vastbesloten geweigerd: 'Er zal geen samenwerking tussen de NAVO en Israël zijn, voordat Israël formeel zijn excuses aanbiedt voor het doden van Turkse activisten op het schip Mavi Marmara (...) De landen die normalisering tussen ons . willen, moeten Israël aansporen om zich te verontschuldigen en vergoeding te betalen voor de in de internationale wateren gedode Turken'.

Een andere Turkse diplomaat zei heel openhartig tegen de Turkse krant Zaman: 'Wij zijn blokkeren Israël op veel gebieden en vermijden het land op alle internationale bijeenkomsten'.

De Turks-Israëlische betrekkingen sinds het incident op de Mavi Marmara in 2010 verbroken en sindsdien niet verbeterd. In 2010 ging een door Turkije georganiseerde vloot op weg naar Gaza om de Israëlische blokkade te doorbreken. Ondanks waarschuwingen van de Israëlische marine moesten vijf schepen door soldaten worden bestormd. Op het schip Mavi Marmara kwam het echter tot een gevecht, toen activisten de Israëli's die aan boord gingen aanvielen. Deze schoten negen aanvallers dood uit zelfverdediging.

Sindsdien heeft Turkije Israël uitgesloten van alle NAVO-activiteiten, onder andere van een belangrijke operatie in de Middellandse Zee, de instelling van een Israëlische vertegenwoordiging bij de NAVO en het doorgeven van informatie van het NAVO-radarsysteem.

Bron: IsraelToday.nl