donderdag 19 januari 2012

Hebreeuwse Bijbel en brief Netanyahu voor Van Hulst

De Israelische premier Benjamin Netanyahu (l) eert verzetsstrijder Johan van Hulst (r) die in de Tweede Wereldoorlog veel Joodse kinderen gered heeft. Van Hulst krijgt een Bijbel en een geschreven brief van Netanyahu. Foto Dirk Hol

Een Hebreeuwstalige Bijbel met een handgeschreven bedankbrief van de Israëlische premier Netanyahu mocht oud-verzetsman Johan van Hulst vanmorgen in de Kamer in ontvangst nemen.

Een „waardevolle verrassing”, noemde de 100-jarige emeritus hoogleraar pedagogiek het cadeau. Netanyahu gaf Van Hulst de Bijbel „omdat u daarvan hebt gezegd dat die uw gids is.”

De Israëlische premier, vandaag op bezoek bij Kamerleden, bewindslieden en de koningin, bracht Van Hulst de dank over van de staat Israël „en de mensheid” voor het redden van de levens van meer dan 500 Joodse kinderen. „Wie één leven redt, redt het universum”, zei Netanyahu tegen Van Hulst.

Laatstgenoemde was in de oorlog hoofd van de Hervormde Kweekschool in Amsterdam. De school lag vlak naast de crèche die diende als dependance van de Hollandse Schouwburg vanwaar de Joden op transport gingen naar Kamp Westerbork.

De tuinen van de kweekschool en de crèche grensden aan elkaar. Over de heg („de enige manier om te ontsnappen”, aldus Van Hulst) werden vele Joodse kinderen overgedragen en vervolgens doorgesluisd naar onderduikadressen. Ook op andere manieren hielp het kweekschoolhoofd Joodse kinderen aan vernietiging te ontkomen.

„Veel kinderen hebben het echter niet gered”, bracht Van Hulst in herinnering. „Ik hoop dat de engelen hen naar het paradijs hebben geleid.”

De gewezen pedagogiekhoogleraar werd in maart 1972 al door het Israëlische instituut Yad Vashem voor zijn verzetswerk onderscheiden met de titel ”rechtvaardige onder de volkeren”. Die komt mensen toe die zich in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor het redden van Joden.

Van Hulst wenste de staat Israël en de omliggende landen vrede toe. Hij sprak de hoop uit dat Netanyahu met een positief gevoel uit Nederland zal vertrekken.

Bron: RD