woensdag 11 januari 2012

Altaar op de berg Ebal bewijst wederom waarheid Bijbel


Jozua 8: 30 "Toen bouwde Jozua een altaar voor de HERE, de God van Israël, op de berg Ebal, 31 zoals Mozes, de knecht des HEREN, de Israëlieten geboden had, naar hetgeen geschreven stond in het boek der wet van Mozes; een altaar van onbehouwen stenen, die men met geen ijzer bewerkt had; zij brachten daarop brandoffers aan de HERE en slachtten vredeoffers. 32 En dáár schreef hij op de stenen een afschrift van de wet van Mozes, hetwelk hij opschreef ten aanschouwen der Israëlieten. 33 Geheel Israël nu, zijn oudsten, de opzieners en zijn rechters stonden aan weerszijden van de ark, tegenover de levitische priesters, die de ark des verbonds des HEREN droegen, zowel vreemdelingen als geboren Israëlieten, de ene helft tegenover de berg Gerizim en de andere helft tegenover de berg Ebal, zoals Mozes, de knecht des HEREN, vroeger geboden had, om het volk Israël te zegenen. 34 Daarna las hij al de woorden der wet voor, de zegen en de vloek, naar alles wat in het boek der wet geschreven stond. 35 Er was geen woord van al hetgeen Mozes geboden had, dat Jozua niet voorlas aan de gehele gemeente van Israël en de vrouwen, de kinderen en de vreemdelingen, die met hen meegegaan waren."

In 1982 vond voor de eerste maal een archeologisch onderzoek door een Israëlisch team onder leiding van Adam Zertal van de berg plaats. In 1967 kwam Samaria, waar de berg op zo een 900 meter boven de zeespiegel gelegen is, in Israëlische handen. Gedurende vele eeuwen lag het gebied en de berg er onherbergzaam bij. Op het plateau van de berg vonden de archeologen een massieve rechthoekige constructie van grote onbehouwen stenen. De afmetingen waren ongeveer 9 meter bij 7 meter en 3 meter hoog.

Binnen de constructie vond men as, potscherven, stenen en afval. Vooral opmerkelijk was de vondst van meer dan 4000 dierlijke beenresten, meestal verbrand, die in een laboratorium geanalyseerd werden. De meeste beenderen bleken van stieren, schapen en geiten afkomstig te zijn. Geen van de beenderen bleek van de zogenaamde Bijbelse onreine dieren afkomstig te zijn wat een sterke indicatie naar religieuze offers was.

Na vier jaar onderzoek van de site was er voor de archeoloog Zertal maar één conclusie mogelijk: dit was de site waar het Bijbelboek Jozua naar verwijst. De blootgelegde constructie bleek volledig aan alle voorschriften van Mozes in de Bijbel te voldoen.

De stenen getuigen ook vandaag nog dat de Bijbel geen mythe of folklore is maar het spreken van de God van Israël in de geschiedenis.

Robert De Telder
Juli 2008 AD



  • The Search for the origins of Israel

Professor Adam Zertal (Univ. of Haifa) is a distinguished archeologist who focused on the early periods of the Israelite period. He discovered the site of an altar on Mt Ebal, an Iron age site he attributes to Joshua. Adam Zertal's amazing discoveries in the site and excavation surveys in Samaria were published in his book "A nation born- The Altar on Mt Ebal and the origins of Israel" (2000).

In his book, Adam described the notion of the Gilgal - a word that appears 38 times in the Bible. The Gilgal, in the Bible, is not a specific location, rather it is a common name for a camp and religious site. The Gilgal appears in several sites in the Holy Land, and the site where the Israelites first camped after crossing the Jordan is called Gilgal-Jericho (Joshua 4 19):"And the people came up out of Jordan on the tenth day of the first month, and encamped in Gilgal, in the east border of Jericho". In his book, Adam states that the quest for this Gilgal, the first place after the crossing, is one of the important riddles that Biblical researches have been trying to resolve.


Source: www.biblewalks.com

Prof Zertal lecture in Kibbutz Geva - Jan 6, 2009