zaterdag 3 december 2011

Israël: We gaan niet wachten totdat Iran over 6 maanden de bom heeft


Duitsland gaat Israël definitief een vierde Dolphin onderzeeër leveren. De 3 die Israël al heeft zijn naar verluid uitgerust met kruisraketten met kernkoppen.

Drie uur nadat de Amerikaanse voorzitter van de gezamenlijke stafchefs van Defensie, generaal Martin Dempsey, verklaard had dat hij twijfelde of Israël Amerika wel tijdig zal waarschuwen als het besluit valt Iran aan te vallen, gaf de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, nog eens duidelijk aan dat Israël niet van plan is te wachten totdat Iran -over 6 tot maximaal 8 maanden- de bom heeft, omdat het dan niet meer mogelijk is om militair in te grijpen aangezien de Iraanse nucleaire installaties dan ondergronds zijn gebracht.

Generaal Dempseys uiteenzetting bracht een aantal behoorlijke verschillen tussen de VS en Israël aan het licht. Hoewel de regering Obama geen enkele optie van tafel wil halen -en daarmee wordt natuurlijk een militaire aanval bedoelt- zet het Witte Huis nog altijd in op sancties en diplomatieke acties om Iran alsnog van een kernbom af te houden. Hij gaf echter toe dat de zaak voor Israël anders ligt, omdat de Iraanse bom een existentiële bedreiging voor het voortbestaan van de joodse staat is.

'Als Israël in een hoek wordt gedreven, moeten we handelen'
Een paar uur later liet minister Ehud Barak weten dat hij weliswaar blij zou zijn als sancties en diplomatieke acties alsnog zouden werken, maar dat hij hier niet meer in gelooft. 'De Amerikanen zeggen ons 'waarom zo snel met een aanval op Iran? Wacht totdat (Ayatollah) Khamenei het non-proliferatieverdrag opzegt en de verzegelingen van het Internationale Atoom Energie Agentschap op de uranium verrijkings fabrieken verbreekt. Dan zal het iedereen duidelijk zijn dat ze een kernwapen hebben'.'

'Het verschil tussen ons en de Amerikanen is dat wij vinden dat Iran dan niet meer aangevallen kan worden, omdat het nu bezig is het nucleaire programma ondergronds te brengen,' vervolgde Barak, die tevens waarschuwde dat 'als Israël in een hoek gedreven wordt, wij zullen moeten handelen.' Met andere woorden: Israël is niet bereid de sancties en diplomatieke acties van de regering Obama af te wachten, omdat het dan te laat zal zijn om de Iraanse nucleaire installaties aan te vallen.

Militaire bronnen in Israël denken dat het nog 6 tot maximaal 8 maanden duurt voordat dit punt bereikt is. De joodse staat moet dus vóór juni, uiterlijk augustus 2012 handelen, zeker als bedacht wordt dat Iran bij Fordo al een ondergrondse installatie heeft gebouwd waar uranium van 20% naar 60% wordt verrijkt. Vanaf dat moment duurt het nog maar enkele weken om voldoende verrijkt uranium te produceren voor een kernbom. Afgelopen dinsdag zei de voormalige stafchef van de Israëlische strijdkrachten, generaal-majoor Amos Yadlin, dat Iran naar schatting inmiddels voldoende uranium heeft verzameld voor 4 tot 5 kernbommen.

'Weinig Israëlische slachtoffers bij Arabische raketaanval
'
In zijn interview ging Barak ook in op de grote bezwaren die de vorige chef van de Mossad, Meir Dagan, heeft tegen een aanval op Iran. Volgens Dagan zal zo'n aanval onmiddellijk een grote regionale oorlog veroorzaken en zullen er grote aantallen Israëliërs omkomen als Syrië, Hezbollah, Hamas en Islamic Jihad vele duizenden raketten op Israël zullen afvuren.
Volgens Barak is Israël bij lange na niet verlamd door Dagans doemvoorspellingen. De minister denkt dat het aantal slachtoffers onder de Israëlische bevolking enorm zal meevallen, zeker als mensen tijdig in de schuilkelders zullen zitten. Zelfs een gecombineerde Arabische raketaanval vanuit diverse richtingen zal daarom 'veel minder dan 500' slachtoffers maken.

Instabiliteit en verborgen oorlog
Tenslotte zei Barak dat hij er geen idee van heeft hoe de situatie in Syrië en Egypte zich zal gaan ontwikkelingen. Militaire bronnen maken hieruit op dat het gevaar dat er een nieuwe Midden Oosten oorlog uitbreekt niet exclusief afhangt van een eventuele aanval op Iran, maar eerder het resultaat zal zijn van de steeds instabieler wordende situatie in Syrië en de opkomst van de Moslim Broederschap en andere islamisten in Egypte.

Overigens voeren de VS, de NAVO, de Arabische Liga en Israël al maanden een verborgen oorlog tegen Iran, Syrië en Hezbollah. De afgelopen weken zagen we hoe daar grote successen in worden behaald; twee weken geleden kwamen bij een explosie op een raketbasis Irans beste raketexperts om het leven, en afgelopen maandag werd de uranium verrijkingsfabriek bij de stad Isfahan eveneens zwaar beschadigd door een explosie.

Vierde Dolphin onderzeeër
Tenslotte nog het nieuws dat Duitsland definitief een vierde Dolphin onderzeeër gaat leveren aan Israël en daar één derde van de kosten van zal betalen. Een vijfde Dolphin onderzeeër zit eveneens in de planning. Hoewel Israël het nooit officieel heeft toegegeven wordt algemeen aangenomen dat de Dolphin onderzeeërs zijn uitgerust met onder andere kruisraketten met kernkoppen, wat Israël de mogelijkheid geeft om bij een 'second strike' -als reactie op een mogelijke Iraanse verrassingsaanval op Israël- heel Iran weg te vagen.

Bron: XanderNieuws

Read: Germany to Sell Israel Another Dolphin Sub and will finance a third of its costs