vrijdag 16 december 2011

Financiële noodkreet voor het Cheider


Een les in het Cheider in Amsterdam. (Foto: Reformatorisch Dagblad/Sjaak Verboom)

Het Cheider, de orthodox-Joodse school in Amsterdam Buitenveldert verkeert financieel in zwaar weer.

De school ontvangt wel overheidssubsidie voor het reguliere onderwijs, maar wat de school juist zo bijzonder maakt, is het Joodse onderwijs dat de leerlingen naast het profane onderwijs ontvangen. Hiervoor moet de school de kosten zelf dragen. En dan komen daar de kosten bij voor de beveiliging, want in het tolerante Nederland heeft een orthodox-Joodse school nog altijd permanente beveiliging nodig.

Dr. Theo van Campen is voorzitter van stichting Vrienden van het Cheider. Hij legt uit hoe het zit: “Het Cheider wordt permanent beveiligd met elektronische surveillance en door personele beveiligers. Gelukkig hebben er in de afgelopen jaren geen incidenten plaatsgevonden, maar Joodse kinderen komen op straat steeds meer antisemitisme tegen. De AIVD adviseert de school over de noodzaak van beveiliging en blijf de school aanraden om zich te beveiligen. Er zijn in het verleden herhaaldelijk pogingen gedaan om de overheid te overreden voor deze beveiliging te betalen, maar dit wordt steeds geweigerd. Daarmee zit de school met een flinke kostenpost."

"In 1987 is stichting Vrienden van het Cheider opgericht om het Cheider te helpen in de beveiligingskosten. Jaarlijks halen we een aardig bedrag binnen, maar daarmee is niet alles gedekt. De school moet zelf nog een flink deel bijleggen. Als we de beveiligingskosten voor de school helemaal zouden kunnen betalen, zou dat een belangrijke financiële verlichting betekenen voor de school.”

Dr. Van Campen: “Hebben wij niet een ereschuld tegenover het Jodendom na de Tweede Wereldoorlog? Hoe kunnen wij verantwoorden dat zó kort na de Shoah Joodse ouders moeten betalen voor de veiligheid van hun kinderen? Daarnaast zijn zij “De beminden om der Vaderen wil”, zoals Paulus het schrijft. Ik heb gemerkt dat deze steun aan het Cheider heeft bijgedragen aan een bijzondere toenadering tussen ons als christenen en het Jodendom. Dat stukje daadwerkelijke steun, hoe klein dan ook, wordt enorm positief ontvangen. Daaruit zijn waardevolle contacten ontstaan. Als bestuur van de stichting hebben we nu bijvoorbeeld twee keer per jaar een ontmoeting met rabbijnen van het Cheider, onder wie mijn goede vriend, opperrabbijn Binyomin Jacobs en dan praten we met elkaar over inhoudelijke zaken. Dat had ik 30 jaar geleden voor onmogelijk gehouden. Daarin zie je hoe waardevol deze steun is.”

Steun het Cheider. Doneer online.

Zie ook de website van het Reformatorisch Dagblad voor een uitgebreid artikel over de financiële nood bij het Cheider.

Bron: Christenen voor Israel