woensdag 16 november 2011

Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg Marokkaanse en Joodse jeugd slaan handen ineen


Zondag 30 oktober ging een uniek samenwerkingsproject tussen Amsterdamse Marokkaanse en Joodse jongeren van start. Ze zullen zes zondagen gezamenlijk de Joodse begraafplaats Zeeburg een grondige opknapbeurt geven.

Doel van deze samenwerking is om aan te tonen dat samenwerking tussen Joodse en Marokkaanse jongeren geen utopie is en dat de Marokkaanse jongeren begrip krijgen voor de geschiedenis van de Joden in Nederland.

De begraafplaats Zeeburg is de grootste Joodse begraafplaats van West-Europa. Er liggen zo'n 200.000 mensen begraven, veelal arme Joden van voor de Tweede Wereldoorlog van wie de nabestaanden niet terugkeerden uit de concentratiekampen. Daardoor is de begraafplaats de afgelopen jaren verregaand in verval geraakt. De plek werd onder meer gebruikt door hangjongeren die er regelmatig een potje paintball speelden. Dat zag 'Held van Amsterdam', ondernemer Frans Stuy, die zich inzet voor het welzijn van Marokkaanse jongeren. Hij nam contact op met zijn vriend Jaap Meijers die op zijn beurt contact opnam met de Stichting Eerherstel Zeeburg. Ook werden welzijnswerkers Mustapha Baba en Saïd Ben Salem benaderd en zo ontstond het idee voor een gezamenlijke opknapbeurt.

Initiatiefnemer Jaap Meijers: "De begraafplaats is totaal overwoekerd, het is er een jungle. Er is en grote muur omheen gebouwd waardoor het voor normale bezoekers niet mogelijk is om de begraafplaats te bezoeken. We zijn nu op zoek naar de oorspronkelijke hekken, die nog ergens moeten zijn en willen de plek zo met hulp van de jongeren weer toonbaar maken. Daarnaast hopen we natuurlijk dat het een bewustwordingsproces op gang zal brengen."

In totaal zullen er, verdeeld over zes zondagen, zo'n honderd Marokkaanse en Joodse jongeren bij het project zijn betrokken.

Start: zondagochtend 30 oktober, 09.30 uur, in het bijzijn van de initiatiefnemers, Begraafplaats Zeeburg Amsterdam.

Website: www.eerherstelzeeburg.nl