vrijdag 25 november 2011

Israel Radio speelt Messiaanse Muziek!

Israëlische gelovigen waren verrast toen zij Israël Radio liederen van een populaire Amerikaanse Messiaans-Joodse aanbiddingsleider hoorden spelen; en de presentator omschreef de muziek opgewonden als "groots".

Het was vrijdag avond, en mijn vrouw kwam naar me toe met een dringende boodschap: "Luister! 88FM zendt het Messiaanse aanbiddingslied Kadosh uit!" Inderdaad, een half uur voor het begin van de shabbat draaide de Israëlische presentator Yehudit Ben Ya'akov dit Hebreeuwse lied in haar wekelijkse radioprogramma Kan, Sham U'Be'Chol Makom ("Hier, daar en overal').

De Messiaans-Joodse Amerikaanse aanbiddingsleider Paul Wilbur zong luidkeels de woorden:
"Kadosh, Kadosh, Kadosh, Adonai Elohim tsva'ot, asher hayah, ve'hoveh ve'yavo" - "Heilig, heilig, heilig is de Here God, de Almachtige, die was en die is en die komt" (Openbaring 4:8). "Wat een heilig lied, en wat een inspirerende manier om de shabbat te verwelkomen!", sprak Ben Ya'akov. "Wat een geweldig nummer van Paul Wilbur."

Ze was zo opgewonden dat ze het lied Kadosh opnieuw draaide, dit keer uitgevoerd door een zangeres genaamd Suzanne. Wat verbazingwekkend dat op een typische vooravond voor shabbat, Messiaanse aanbiddingsmuziek door de ether zweeft van de staatszender Israël Radio, die eigenaar is 88FM.

Hetzelfde weekeinde plaatste het weekblad Yerushalayim (Jeruzalem) een paginagrote advertentie van het gastenhuis in Yad Hashmona, een Messiaanse gemeente in de buurt van Jeruzalem. Yad Hashmona maakte reclame voor het houden van bruiloften en andere festiviteiten in zijn gebouwen, in de ideale omgeving van bijbelse tuinen en groene Judese heuvels.

Hoewel van deze moshav (agrarische gemeenschap) in het hele land bekend is, dat hij wordt geleid door gelovigen in Yeshua (Jezus), heeft hij de vrijheid om te adverteren in een Israëlische krant.

Niet alleen dit gebeurt; in diezelfde krant, slechts twee pagina's ervoor, stond een dubbele pagina van een tegenstander van de Messiasbelijdende Joden – de ultra-orthodoxe Shas partij. Shas maakte reclame voor een mega-conferentie in het Ramat Gan stadion nabij Tel Aviv, met de geestelijk leider van de partij, rabbijn Ovadia Yosef. Het is een soort Joodse 'opwekking' vergelijkbaar met die in christelijke kringen, maar met Hebreeuwse aanbiddingsliederen en rabbijnen die de menigte toespreken. De Israëlische media, zowel TV, radio als kranten, bieden een open platform voor de Messiaanse en de orthodoxe Joden.

Net zoiets overkwam een goede vriend van mij, een Joodse gelovige in Yeshua. Hij zei onlangs dat ultra-orthodoxe Joden beledigende posters in zijn buurt ophingen, met zijn foto en de tekst: "GEVAAR ZENDELINGEN" Toch was zijn orthodoxe rabbijn totaal niet onder de indruk, integendeel, hij vroeg hem zelfs voor een belangrijke functie in de synagoge.

"Het is verbazingwekkend hoe deze dingen als een boemerang kunnen werken!" zei hij. "Ik was zeker dat ik uit de synagoge zou worden gegooid, vanwege die posters."

Hoewel het voor Messiasbelijdende Joden moeilijk is om in Israël geaccepteerd te worden, is niet alles negatief. Het is waar dat Joden die geloven in Yeshua, evenals Christenen, vaak het doelwit zijn van de ultra-orthodoxe anti-missionaire organisatie Yad L'Achim, die vreest dat Joodse zielen verloren gaan aan het Christendom. Dit is grotendeels een reactie op de bloedige geschiedenis van de Kerk die door de eeuwen heen het Joodse volk heeft vervolgd; Joden werden afgeslacht in de naam van Jezus, maar worden ze geachte te worden verlost door dezelfde naam. Dit is moeilijk te accepteren voor het Joodse volk.

Toch zijn Messiaanse Joden in opmars in de Joodse staat en genieten meer tolerantie en vrijheid dan ooit tevoren.

Aviel Schneider

Bron: IsraelToday.nl

Read: Israel Radio Plays Messianic Music!