dinsdag 26 juli 2011

Aanslagen Breivik volgden op aankondiging Noorse erkenning van Palestina

Tieners in het later zwaar getroffen jeugdkamp riepen de Noorse minister Stoere op om Israël te boycotten.

Minister Stoere, bekend vanwege zijn anti-Israël standpunten, hield de socialistische tieners afgelopen week voor dat de Palestijnen hun eigen staat moeten krijgen op de Westelijke Jordaanoever -de Israëlische gebieden Judea en Samaria- en dat de 'bezetting' van deze gebieden moet eindigen.

Stoere zei dat de Noren alleen nog wachten op het officiële Palestijnse voorstel aan de VN in september. Eskil Pedersen, de leider van de Arbeiders Jeugd Liga, zei dat zijn beweging wil dat de regering een financieel embargo tegen Israël afkondigt. Dat ging de minister echter een stap te ver. Hij legde uit dat zo'n maatregel de dialoog over vrede zou veranderen in een monoloog.

Twee dagen later werden de tieners op gruwelijke wijze overvallen door Anders Breivik, die op de één of andere manier aan een politie uniform had weten te komen en daardoor de argeloze tieners wist te misleiden. Of de als extreem-rechts omschreven Breivik nu geheel zelfstandig of met hulp handelde, duidelijk is dat vanaf het allereerste begin Israël op de één of andere manier bij de berichtgeving en de discussies over de terreuraanslagen zou worden betrokken.

Veel ruimte voor antisemitisme
De enige zwaar bewaakte gebouwen in Oslo zijn dan ook de Israëlische ambassade en gebouwen van de joodse gemeenschap. In het sterk socialistische Noorwegen gaat de ruimte die aan de islam wordt geboden hand in hand met een grote vrijheid voor anti-semitische extremisten. Tore Svedt, de bekendste neo-Nazi van Noorwegen, verklaarde tegenover de grootste Noorse krant Verdens Gang -de krant wier gebouwen het doelwit waren van de bomaanslag- dat 'de Joden de vijand zijn', 'zij onze mensen hebben vermoord', 'zij kwaadaardige moordenaars zijn' en dat 'Joden geen menselijke wezens zijn en daarom uitgerukt moeten worden.' In 2007 vond de Noorse districtsrechtbank hem echter niet schuldig aan anti-joodse lasteringen, een uitspraak die later overigens weer ongedaan werd gemaakt.

Dezelfde rechtbank vond dat een andere extreem-rechtse activist, Terje Sjolie, niet schuldig was toen hij gezegd had dat Noorwegen wordt verwoest door de joden. De vrijheid van meningsuiting in Noorwegen geeft klaarblijkelijk wel alle ruimte om de Joden te verketteren, maar niet aan kritiek op de islam.

Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen hoe de nasleep van de verschrikkelijke gebeurtenissen van afgelopen vrijdag zich zal ontwikkelen, is het zeker dat de toekomstige Noorse relaties met Israël en de Joden een grote rol zullen spelen in het publieke debat over de Breivik-massamoord. De Israëlische regering en president reageerden in ieder geval zoals het hoort en betuigden de Noorse regering hun medeleven. Tevens liet de Israëlische ambassade in Oslo de vlag halfstok hangen, een tamelijk ongewoon gebaar voor een buitenlandse ambassade.

Bron: XanderNieuws