dinsdag 31 mei 2011

Congres Amsterdam Messiasbelijdende Joden

AMSTERDAM 30-05-2011 – „Jesjoea moest wel Joods zijn om de Messias te kunnen zijn. Als Hij niet Joods was, was Hij geen God, niet de Redder van de wereld en dus een valse profeet.”

Dat zei David Schneier, Messiasbelijdend rabbijn uit Parijs en lid van de stuurgroep van de International Alliance of Messianic Congregations and Synagogues (IAMCS), zaterdag tijdens de zogeheten ”Europese Messiaanse Conferentie”.

De conferentie, die voor het tweede achtereenvolgende jaar in Nederland werd georganiseerd, droeg als thema ”Jesjoea, de Joodse Messias”. Schneier betoogde voor de meer dan honderd aanwezigen uit binnen- en buitenland dat de Joodse identiteit van Jezus in het christendom vaak is vergeten.

„Wat is er gebeurd met de Joodsheid van Jezus? Het Evangelie is door de kerk ‘ontjoodst’. De kerk zag zichzelf als de ‘winners’ en de Joden als de ‘losers’, zoals uitgebeeld in de beelden boven de hoofdingang van de Notre-Dame in Parijs.”

Volgens de rabbijn doet de kerk zich daarmee veel tekort. „Kerken zullen een opwekking ontvangen wanneer ze de Joodsheid van Jezus gaan begrijpen. Mensen zijn in de praktijk echter vaak met kleine dingen bezig.”

Door het Jood-zijn van Jezus te benadrukken ziet Schneier ook kansen om in gesprek te raken met orthodoxe Joden. „Jesjoea was Jood, groeide op als Jood, en leefde als Jood. De Joodse identiteit is voor Joden heel belangrijk. Het reddingsplan van God voor de wereld is een Joods plan.”

Ook David Warnink, voorzitter van de Menorah Foundation en voorganger van de Shiloach Messianic Fellowship, een Messiasbelijdende gemeente in Amsterdam, merkt dat er weinig aandacht is voor de Joodsheid van Jezus en dus voor de Messiaanse beweging. „Er is vanuit de kerk veel aandacht voor het land Israël. Dat is echt goed. Maar vergeten we niet onze eigen broertjes en zusjes hier in Nederland? Het lichaam van Jesjoea, bestaande uit Jood en niet-Jood, behoort samen op te trekken.”

De Menorah Foundation, die begin dit jaar door de Amsterdamse voorganger werd opgericht, heeft als doel de Messiaanse beweging in Europa te ondersteunen. Warnink benadrukt het belang van ontmoeting tussen Messiasbelijdende Joden en christenen. „Vaak zeg ik tegen christenen: Ga eens kijken bij een Messiaanse gemeenschap en luister wat zij te zeggen heeft.” Hij spreekt de wens uit dat de conferentie, waarop ook veel christenen aanwezig waren, aan dit proces zal bijdragen.

De conferentie duurde van vrijdag tot en met zondag. Behalve onderwijs in de vorm van verschillende lezingen vonden er twee sabbatsdiensten plaats. De conferentie werd afgesloten met een concert van Joel Chernoff, een Messiasbelijdende Joodse zanger en liedjesschrijver uit Amerika.

Bron: Ref.Dagblad

Website: IAMCS