dinsdag 12 april 2011

Congres antisemitisme - Zero-tolerance tegen antisemitisme nodig

07-04-2011 NIJKERK - Er is een zero-tolerancebeleid nodig om het opkomend antisemitisme tegen te gaan.

Dat betoogde fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie donderdag op het congres in Nijkerk over antisemitisme, dat werd georganiseerd door Christenen voor Israël. Eerder stelde zijn collega Cees van de Staaij van de SGP al dat 'het antisemitisme in Nederland alledaags is geworden. Er is een gewenning opgetreden, waardoor het al te ver is gegaan'.

Beide politici haalden voorbeelden uit de afgelopen dagen aan, waaruit blijkt hoe zowel onder autochtone als allochtone Nederlanders 'herkenbare Joden' het mikpunt zijn van antisemitische opmerkingen. Van der Staaij constateerde daarbij een zekere 'islamisering van de Europese Jodenhaat', maar Rouvoet benadrukte dat het 'niet alleen een zaak van moslims is, ook autochtone jongeren in Nederland doen hieraan mee'.

Deze conclusie wordt ondersteund door een studie door de universiteit van Bielefeld, die werd aangehaald door professor Hans Jansen, van het Simon Wiesenthalcentrum in Brussel. In dit onderzoek bleek dat 38 procent van de ondervraagde Nederlanders denkt dat 'Israël een uitroeiingsoorlog voert tegen de Palestijnen'.

De beeldvorming over het optreden van Israël bepaalt mede de houding tegenover Joden in ons land. Rouvoet stelde in dit verband dat 'er maar een dunne lijn is tussen een anti-Israëlische opvattingen en antisemitisme'.

Zowel Rouvoet als Van der Staaij is van mening dat de politiek met concrete stappen het antisemitisme moet tegengaan. Vooral een alerte houding van de politie is daarbij belangrijk, naast goede lesprogramma's in het onderwijs over de geschiedenis van het antisemitisme en de Holocaust.

Bron: Nederlands Dagblad



Interview antisemitisme EO-radio Ds. Poot, 07-04-2011


Ds. Henk Poot