vrijdag 24 december 2010

Israël bombardeerde inderdaad Syrische kernreactor

WikiLeaks heeft nu bevestigd: de Israëlische luchtmacht heeft in september 2007 een in aanbouw zijnde kernreactor in Syrië gebombardeerd. De operatie was zeer succesvol want de installatie werd volledig vernietigd en alle Israëlische gevechtsbommenwerpers keerden zonder verliezen naar hun basis terug. Uit de gelekte documenten blijkt tevens dat het bombardement niet voor niets was, omdat Syrië met behulp van Noord Korea kernwapens wilde gaan ontwikkelen.

De toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice bevestigde in april 2008 dat de Israëlische aanval daadwerkelijk had plaatsgevonden, iets dat tot op de dag van vandaag noch Israël, noch Syrië hebben toegegeven. Tevens blijkt dat de Israëlische en Amerikaanse inlichtingendiensten hebben samengewerkt om de aanval mogelijk te maken en dat de regering in Jeruzalem er wel degelijk rekening mee hield dat de Syrische president Assad als vergelding Israël de oorlog zou verklaren.

'We hebben deze informatie tot nu toe niet gedeeld uit angst voor een conflict en om te proberen dit te vermijden,' aldus Rice in een officieel document gericht aan haar ministerie. 'Ik wil u laten weten dat de Israëlische aanval bedoeld was om in het woestijngebied al-Kibar in het oosten van het land een geheime, door Syrië gebouwde reactor te vernietigen. De Israëlische missie was succesvol - de reactor werd vernietigd zonder dat er iets tegen gedaan kon worden. Syrië voltooide de evacuatie van de installatie, liet het bewijs ervan verdwijnen en bouwde een nieuw gebouw op de locatie.'

Lees verder: Xandernieuws

Zie ook op ons Blog: More on Iran, Syria & North Korea!