maandag 15 november 2010

Israël laat duizenden Ethiopiërs binnen

Jeruzalem, 14 nov. Israël heeft vandaag besloten om achtduizend Ethopiërs het land binnen te laten. De Afrikanen claimen dat ze van Joodse komaf zijn om het land binnen te komen en de Israëlische nationaliteit te verkrijgen. Sommigen van hen hebben jaren gewacht in doorgangskampen.

"De regering van Israël wil dit probleem oplossen, omdat daar een moeilijke humanitaire crisis is", zei premier Netanyahu vandaag tegen zijn kabinet, kort voordat dat de maatregel goedkeurde.

Meer dan honderdduizend Joden uit Ethopië wonen al in Israël. Velen arriveerden per vliegtuig in de jaren tachtig en negentig, in tijden van honger en politieke twisten in Ethiopië.

Bekeren

Duizenden Ethiopiërs die zeggen dat ze zijn gedwongen om zich te bekeren tot het christendom zijn in de afgelopen jaren in kleinere groepen gearriveerd, maar Israël heeft de toestroom ongeveer drie jaar geleden voor het grootste deel een halt toegeroepen.

Netanyahu zei dat deze groep de komende drie jaar naar Israël zal worden gebracht.

Israël verleent automatisch het inwonerschap aan Joden die immigreren. De meeste Ethiopiërs moeten een bekeringsritueel ondergaan voordat ze hun identiteitspapieren krijgen.

Bron: NRC.nl

Israël neemt duizenden Ethiopiërs op

JERUZALEM 15-11-2010 (ANP) – Israël laat de komende vier jaar 7846 Ethiopiërs toe tot het land die tot de Falash Mura behoren. Dat heeft het kabinet zondag besloten, zo meldde de krant Haaretz. De Falash Mura beschouwen zich als joden die zich onder dwang tot het christendom hebben bekeerd.

Sommige Ethiopiërs die nu tot Israël worden toegelaten en het Israëlisch staatsburgerschap krijgen, hebben jaren in opvangkampen doorgebracht. „De regering van Israël wil dit probleem oplossen, omdat er een moeilijke humanitaire crisis is”, zei premier Benjamin Netanyahu tegen de ministers kort voor die met het voorstel instemden.

In Israël wonen al meer dan 100.000 joden uit Ethiopië. De meesten werden in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw per vliegtuig naar de Joodse staat gebracht, toen in hun land honger heerste.

Bron: RD