maandag 8 november 2010

375-jarig bestaan van de Joodse Gemeente Amsterdam.

Koningin Beatrix woont zondag in de Raw Aron Schuster Synagoge de ceremoniele dienst bij ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Joodse Gemeente Amsterdam. De Joodse Gemeente Amsterdam is opgericht in 1635. Foto ANP

Joodse gemeente roept op tot waakzaamheid

07-11-10 AMSTERDAM - Waakzaamheid is geboden. Waakzaamheid om ervoor te zorgen dat de Joodse gemeenschap niet weer buiten de boot valt, zoals dat tijdens de oorlog gebeurde. Dat zei Chanan Hertzberger van de Joodse gemeente Amsterdam zondag tijdens de viering van het 375-jarig jubileum.

Hij blikte tijdens zijn toespraak terug op het verleden, de verschrikkingen in de Tweede Wereldoorlog, maar stond ook stil bij het heden en de toekomst. De laatste tijd neemt discriminatie tegen Joden in de hoofdstad toe.

''Een groot punt van zorg blijft de beveiliging van de Amsterdamse Joden en de Joodse gebouwen, in het bijzonder de Joodse scholen en synagogen'', zei Hertzberger. De kosten die de Joodse gemeente in de hoofdstad hiervoor jaarlijks moet ophoesten, bedragen 800.000 euro. Het geld is volgens hem niet meer op te brengen. Hierdoor vreest hij het voortbestaan van scholen en andere instituten, zoals de Joodse gemeente.

''Het is verschrikkelijk om te moeten constateren dat beveiliging noodzakelijk is. Dat anno 2010 Joodse kinderen alleen onder begeleiding naar Artis en de Efteling mogen en wij na afloop van de dienst niet voor de sjoel mogen napraten, is onacceptabel, maar wel de realiteit.''

Koningin Beatrix woonde de ceremoniële dienst in de Raw Aron Schuster Synagoge zondagmiddag samen met veel andere hoogwaardigheidsbekleders bij. ''Als Joodse gemeenschap zijn wij ervan overtuigd dat onze koningin, haar regering en de politici van rechts tot links, zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk, onze gemeenschap daar waar nodig zullen beschermen'', aldus Hertzberger.

De Joodse gemeente kent een rijke geschiedenis. Ze verzorgt tegenwoordig onder meer diensten in vijf eigen synagogen, verstrekt Joods onderwijs, exploiteert een ritueel bad, verricht sociaal, pastoraal en cultureel werk, organiseert activiteiten en houdt toezicht op kosjere bakkerijen en slagerijen. (ANP)

Bron: Parool