maandag 25 oktober 2010

Israël woedend op Vaticaan


Rome, 25 okt. Israël is woedend op het Vaticaan, vanwege de slotconclusies die de bisschoppensynode over het Midden-Oosten dit weekend heeft gepresenteerd.

Volgens Israël’s onderminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon is de synode „gegijzeld” door vijanden van de joodse staat. Hij eist dat het Vaticaan afstand neemt van de slotconclusies, omdat die uitspraken een schaduw werpen over de „goede verhoudingen tussen de Heilige Stoel, Israël en de Joden”.

In het gewraakte slotdocument roept de synode Israël op alle bezette Palestijnse gebieden te verlaten, zoals dat het land ook is opgedragen in VN-resoluties. De 185 bisschoppen en patriarchen van de oosterse katholieke kerken wijzen er op dat „het niet geoorloofd is om terug te vallen op theologische en bijbelse posities om onrechtvaardigheden te legitimeren”.

Israël is met name gepikeerd over de uitspraak van de Grieks- Melchitische bisschop Cyrille Salim Bustros. Hij stelde tijdens de presentatie van het slotdocument: „Men mag zich niet baseren op het thema van het Beloofde Land om de terugkeer van de Joden in Israël en de ballingschap van Palestijnen te legitimeren”. Het Beloofde Land betreft volgens hem „Het land van God” en dus „heel de aarde”. „Er zijn geen uitverkoren volkeren meer’’, aldus Bustros.

De woordvoerder van het Vaticaan, pater Federico Lombardi, heeft in een poging de gemoederen te temperen gesteld dat men zich niet moet richten op wat individuele bisschoppen hebben gezegd, maar op wat in het slotdocument staat. Paus Benedictus heeft de term „uitverkoren volk” diverse keren gebruikt met betrekking tot het Joodse volk.

Bron: NRC.nl

Read: Ayalon: 'Vatican Synod is a forum for Arab propaganda'

De Rooms Katholieke Kerk is de grote aanstichter van de zogenoemde (demonische, duivelse) vervangingstheologie die stelt dat het joodse volk niet meer Gods uitverkoren volk is, en dat die bevoorrechte positie zou zijn overgegaan op de Kerk; Het joodse volk is zogezegd vervangen door de Kerk van het Nieuwe Testament. Ook na de Reformatie is de vervangingstheologie doorgewoekerd in de Protestantse dochter-kerken en denominaties, ten nadele van het Bijbelse Joodse volk van God en de beloftes van God m.b.t. hun Bijbelse thuisland: Israël (incl. de zgn. 'Westelijk Oever', Judea & Samaria).

Lees ook: De onzalige vervangingstheologie