zaterdag 22 mei 2010

Mossad













De Mossad, verkorte naam van: Hebreeuws: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים - Ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim - Instituut voor Informatie-inwinning en Speciale Taken, is de Israëlische inlichtingendienst.

De dienst heeft als voornaamste taak voor de veiligheid van de staat te zorgen door het inwinnen van informatie die hiervoor van belang is en door acties te ondernemen tegen terrorisme en andere bedreigingen voor de staat. Een andere taak die de dienst heeft, is te zorgen dat vluchtelingen uit bepaalde landen die naar Israël willen ontkomen, hierbij worden geholpen.

De Mossad heeft de reputatie zeer efficiënt te zijn en heeft enkele zeer spectaculaire, legendarisch geworden acties op haar naam staan. Een hiervan is Operatie Entebbe, de zeer succesvolle bliksemaanval van het Israëlische leger op een gekaapt vliegtuig te Entebbe (Oeganda) in 1976. Andere zijn de arrestatie van Adolf Eichmann in Argentinië in 1960 en het bombardement van de Iraakse kernreactor Osirak in 1981 (Operatie Babylon of Operatie Opera). De Mossad behoort volgens vele kenners dan ook thuis in het rijtje van de Amerikaanse CIA en de Britse MI6.

De Mossad heeft haar hoofdkwartier in Tel-Aviv, en heeft acht afdelingen. ( Bron: Wikipedia )

Website Mossad: http://www.mossad.gov.il/ Onofficieel: http://www.debka.com/

Den Haag, 22 mei 2010. PVV-kandidaat Gidi Markuszower heeft zich vorige maand teruggetrokken van de kieslijst voor de verkiezingen nadat demissionair minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken, CDA) een brief met belastende informatie over hem naar partijleider Geert Wilders had gestuurd. De informatie was afkomstig van de inlichtingendienst AIVD. Dat hebben bronnen in Den Haag bevestigd. 

Ook Markuszower zelf erkent in een vraaggesprek met NRC Handelsblad dat de AIVD-brief de reden was dat hij is vertrokken. In de brief werd Markuszower (32) als „risico voor de integriteit” van Nederland bestempeld. Hij zou betrokken zijn geweest bij een organisatie die „informatie” heeft overgedragen aan „een buitenlandse mogendheid”. Ook had hij volgens de brief contact met medewerkers van een buitenlandse inlichtingendienst. De brief geeft geen details, maar bronnen vermoeden dat het om Israël en de Mossad gaat.

Lees verder: nrc.nl

Waarom zouden contacten met de Mossad kwalijk zijn? Laten we Israël helpen waar het maar kan en mogelijk is!