zondag 28 februari 2010

Poerim Feest - Purim 2010 - History Repeating Itself





Purim, een Joods feest met een indringende boodschap !

Voor zowel Joden als christenen heeft Purim een diepe betekenis, zeker in tijden van toenemend antisemitisme.Lees het Bijbelboek Esther voor de hele geschiedenis en merk op, dat de Naam van God er niet in voorkomt, maar dat Hij als de altijd en overal Aanwezige Zijn volk redt! Net zoals Hij bevrijdt uit de slavernij , afgoden en genocide van Farao, koning van Egypte, wat met Pesach gevierd wordt en Israel in het beloofde land brengt.

Ook hier is sprake van een poging tot genocide op de Joodse inwoners, dit maal van het rijk van Meden en Perzen, dat zeer groot was, het liep van India tot Ethiopië, centrum was Susan (Schuschan, Schusch), ligt ruim 300 km. ten noorden van El Koeweit aan de Perzische golf.

In 669-625 onder Assurbanipal zijn er inwoners van Susan naar Samaria gedeporteerd, Ezra 4:9 En andersom waren er Joden naar dit rijk gebracht tijdens de ballingschap, zoals Esther en haar oom Mordechai. Ook Nehemia diende er als schenker bij koning Artachsasta (Artaxerxes), in 465-424, zie Nehemia 1 e.v.

Esther was er tijdens Ahasveros, oftewel Xerxes, 485-465.

Haman stamde af van Amalek (Esther 3:1), Agagiet, , een stam die Israel zeer vijandig bleef en waarvan God heeft gezegd, dat Amalek als volk niet zal blijven bestaan. Haman kan ook gewoon een Iranier zijn geweest en dan is de benaming Agagiet figuurlijk bedoeld, in de zin van antisemiet. In Ex. 17:8-16 en Dt. 25:17-19 lezen we de achtergrond van dit Amalek, wat symbool staat voor het antismetisme.

Lees hele artikel op: http://torayeshua.nl/cms/?p=802