vrijdag 11 december 2009

Chanoeka 12 t/m 19 december 2009















Bron foto: http://www.tora-yeshua.nl/



Chanoeka is het Hebreeuwse woord voor ‘inwijding’. Bij het Chanoekafeest staat dus dit woord ‘inwijding’ centraal. Je kunt hierbij denken aan een soort ‘house-warmings-party’ om je nieuwe huis in te wijden. Het heeft een feestelijk karakter, tegelijkertijd zit er iets in van ‘met een schone lei beginnen’. Alles is nieuw, je maakt een frisse start. In de bijbel lees je verschillende keren over de inwijding van de tempel. Bijvoorbeeld als de tempel van Salomo klaar is. Soms werd de tempeldienst verwaarloosd en raakten de tempelgebouwen in verval. Als er dan een geestelijke hervorming kwam in Israël, de tempel werd gerestaureerd en gereinigd, dan vond er daarna een feestelijke inwijding plaats. Psalm 30 werd speciaal voor zo’n gelegenheid geschreven.

Het Chanoekafeest heeft betrekking op de reiniging en nieuwe inwijding van de tweede tempel na de opstand van de Maccabeeën tegen de Syrische bezetters.

In het nieuwe testament wordt dit feest in Joh. 10:22 ‘het Vernieuwingsfeest’ genoemd.

Tijdens het Chanoekafeest dat een week duurt wordt de chaoekkia, een kandelaar met acht armen, plus een extra arm, aangestoken. Deze extra arm heet de ‘sjamasj’ de ‘dienaar’. Daarmee steekt men de overige kaarsen of lampen aan. De chanoekkia staat tijdens het feest centraal. Het is een echt lichtfeest. Op de vooravond van het feest steekt men het eerste lichtje aan. Vanaf die dag wordt er elke dag een lichtje méér aangestoken. Het is belangrijk dat de chanoekkia van buitenaf zichtbaar is, een voorbijganger moet hem kunnen zien.

Chanoeka is een feest van hoop, een feest van bevrijding van de bezetting en geestelijke duisternis van de Syriërs. Als Yeshua het erover heeft dat hij het licht van de wereld is, dan refereert hij niet aan zijn geboorte (kerstfeest), maar aan het Canoekafeest. Licht en hoop op bevrijding hebben alles met elkaar te maken. Lees maar eens Joh. 1: 1 t/m 9. Yeshua wordt hier vergeleken met het Licht dat schijnt in de duisternis. In vers 9 wordt het doel van de komst van Yeshua als het Licht van God genoemd, Yeshua is “het ware licht, dat ieder mens verlicht en naar de wereld kwam”. Yeshua is als het ware de sjamasj, de dienaar en via het licht van de dienaar worden alle lichtjes aangestoken. Wat een gigantische zee van licht zal dat worden op deze nu nog zo duistere planeet die aarde heet.

Een gezegend Chanoeka gewenst, wees gezegend in de naam van het Ware LICHT YESHUA HAMASHIACH

(met dank aan) Ronald (van Hyves)

Een gouwe ouwe: