dinsdag 10 november 2009

Remembering Rehavam (Gandhi) Ze'evi


Rehavam "Gandhi" Ze'evi (Hebrew: רחבעם "גנדי" זאבי‎, born 20 June 1926, died 17 October 2001) was an Israeli general, politician and historian who founded the right-wing nationalist Moledet party. He was assassinated by Hamdi Quran of the Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), becoming the only Israeli politician to be assassinated during the Second intifada.

Rehavam Ze'evi, die tijdens zijn diensttijd de bijnaam Gandhi kreeg omdat hij zo mager was, werd op 17 oktober 2001 na het ontbijt, voor zijn kamer in het Hyatt Regency Hotel in Jeruzalem vermoord.

Rehavam Zeevi voer een politiek van 'recht door zee', die van mening was dat wanneer de Joden niet langer op islamitisch grondgebied mochten wonen dat dan ook de moslims niet op Joods grondgebied mochten wonen. In 1997 kwam hij in aanvaring met de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Martin Indyk. Ze'evi noemde Indyk een 'jodenjongen' en een 'son of a bitch' omdat hij vond dat de VS Israël tot te grote concessies dwongen.

Rehavam Ze'evi was van de generatie van Ariël Sharon en Shimon Peres. Hij werd in 1926 geboren in Jeruzalem en vocht in de elite eenheid Palmach tijdens de oorlog van 1948. Ze'evi bleef in het leger en eindigde zijn carrière als generaal.

In 1988, tijdens de eerste intifada en toen de rechtse Likud-partij al meer dan tien jaar aan de macht was, werd Ze'evi tot het parlement gekozen als leider van de ultra-nationalistische partij Moledet (Hebreeuws voor 'erfgoed' of 'vaderland'). Hij ontpopte zich tot de meest uitgesproken criticus van het vredesproces.

Op 15 oktober 2001 stapten Ze'evi en zijn collega Avigdor Lieberman (huidige minister van Buitenlandse zaken) uit de Knessed. Ze verzetten zich tegen de overdracht van een van de stad 'der Aartsvaderen' (Chevron=Hebron). Enkele uren voor zijn officiële ontslag werd hij vermoord door leden van de PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine).