donderdag 19 november 2009

Netanyahu Gaza Statement / Nieuwe raket Gaza



'Nieuwe raket Gaza heeft gevaarlijk groot bereik'

dinsdag 03 november 2009

JERUZALEM - Militante Palestijnen hebben in Gaza een succesvolle proef gedaan met een Iraanse raket die in staat moet worden geacht Tel Aviv te bereiken. Dat heeft het hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst, generaal Amos Yadlin, dinsdag gezegd.

Volgens Yadlin heeft de raket een bereik van zestig kilometer. Tot nu toe beschikten Hamas en daarmee verwante milities in Gaza over raketten met een bereik van slechts veertig kilometer. Daarmee viel ongeveer eenachtste van de Israëlische bevolking in de gevarenzone.

Yadlin zei dat de raket een van de afgelopen dagen is afgevuurd. Volgens bronnen bij het ministerie van Defensie worden raketproeven vanuit Gaza gewoonlijk richting Middellandse Zee gedaan.

Sinds de Gaza-oorlog van begin dit jaar is het aantal vanuit Gaza afgevuurde raketten drastisch geslonken. Terwijl in 2008 nog ongeveer 3300 raketten en mortiergranaten werden afgevuurd, waren dat er sinds het Israëlische offensief ongeveer 250.

Israël zegt echter dat er nog altijd wapens via tunnels onder de grens van Egypte naar Gaza worden gesmokkeld. Er zouden in Gaza nu evenveel raketten zijn als voorafgaand aan de oorlog, zo niet meer.

Met raketten uit Gaza zijn in de laatste acht jaar 21 Israëlische burgers en vier man veiligheidspersoneel gedood. De beschietingen mogen qua aantal dodelijke slachtoffers niet zo effectief zijn, ze hebben wel tot gevolg dat de bewoners van dorpen en steden in Zuid-Israël voortdurend in angst leven.

Afgezien van het gevaar van raketbeschietingen vanuit Gaza kampt Israël ook met een bedreiging vanuit het noorden, vanuit Zuid-Libanon. Sommige Hezbollah-raketten zouden in staat zijn Zuid-Israël te bereiken.

Bron: De Standaard