woensdag 28 oktober 2009

Gewonden bij rellen Tempelberg 25 okt. 2009

JERUZALEM (AP, ANP, AFP)
- Bij de Tempelberg in Jeruzalem zijn Palestijnse betogers slaags geraakt met de Israëlische politie.


Bron: NOS-Journaal

Het is al weken onrustig bij de Tempelberg in Jeruzalem. Dat is een heilige plaats voor zowel joden [christenen] als moslims. Begin deze maand vielen nog tientallen gewonden door gevechten tussen de Israëlische politie en Palestijnse moskeebezoekers. Gisteren zijn dan weer tientallen gewonden gevallen, toen Palestijnse demonstranten nabij de Al-Aqsamoskee slaags raakten met de Israëlische politie. De Palestijnen gooiden stenen en plastic stoelen naar de agenten, die op hun buurt traangasgranaten afvuurden om de menigte te verdrijven. Er werden ook waterkanonnen ingezet nabij het complex waar de moslims hun Al-Aqsamoskee, en de joden de Klaagmuur hebben.

Volgens het Rode Kruis raakten daarbij 24 Palestijnen gewond, net als twaalf Israëlische politieagenten en een Australische journalist. Een politiewoordvoerder zei dat achttien Palestijnen werden gearresteerd, omdat zij de politie hadden aangevallen. Hatem Abdel Qader, een voormalige onderminister voor Jeruzalem van de Palestijnse autoriteit, is opgepakt op verdenking van het aanzetten tot haat. Tientallen Palestijnen vluchtten voor de politie de Al-Aqsamoskee binnen, en werden daar urenlang omsingeld tot de rust langzaam weerkeerde in de buurt. Alhoewel er geen zwaargewonden zijn gevallen, was het toch een van de ernstigste confrontaties in de recente onrust rond de Tempelberg.

Omdat in de Oude Stad al enkele weken een grimmige sfeer hangt, wordt iedere bezoeker grondig gecontroleerd. Onder Palestijnen gaan geruchten dat joodse extremisten van plan zouden zijn hun heilige plek te beschadigen. De politie van Jeruzalem is van plan de controles in het gebied op te drijven, nadat moslimleiders de Palestijnse bevolking hadden opgeroepen om Jeruzalem te beschermen tegen zo'n ‘joodse overname'.

Bron: De Standaard

Hamasleider Khalad Meshaal op de Tempelberg: ‘Heel Jeruzalem behoort de Islam’








Hamasleider Khaled Mashaal omhelst hartelijk de Iraanse president Ahmadinejad

Afgelopen zondag 25 oktober was de Tempelberg in Jeruzalem opnieuw het toneel van hevige rellen. De Israëlische politie arresteerde Khatem Abd al-Kader, een leider van Fatah, en Ali Abu Sheikha, een kopstuk van de Islamistische Jihad van de noordelijke branche, voor het aanstoken van de rellen. In totaal werden er 15 arabieren opgeleid op beschuldiging van ophitsing, rellen en aanvallen op het veiligheidspersoneel. Abd al-Kader, adviseur in Jeruzalem van de Palestijnse predident Mahmoud Abbas, werd eerder in oktober opgepakt nadat hij moslims had opgeroepen om met geweld de Al Aksa Moskee te ‘verdedigen’.

Zondagavond, na het einde van een hevige dag van onlusten in Jeruzalem, liet ook Hamasleider Khaled Meshaal weer van zich horen: “Het lot van Jeruzalem zal alleen met geweld beslist worden en niet door onderhandelingen,” zei hij in een redevoering volgens Kanaal 10. “De Israelis willen de al-Aqsa Moskee splitsen en niet alleen dat. Zij willen hun religieuze erediensten in de moskee houden… als voorbereiding om die te vernietigen en hun tempel daar te bouwen,” voegde hij eraan toe. “Israël probeert de kwestie van Jeruzalem unilateraal op te lossen zodat de kwestie geen deel uit kan maken van de vredesonderhandelingen met de Palestijnen,’ beweerde Meshaal. “Jeruzalem is het hele Jeruzalem, en niet alleen Abu Dhis [=de wijken in Oost-Jeruzalem]. De arabieren en de moslims zijn de [stads-] bewoners en de Zionisten hebben geen enkel recht op de stad,” zei hij nog.










Intussen benadrukken leden van de ‘Tempelberg coalitie’ de band van het Joodse volk met de Tempelberg. Onder hen parlementsleden zoals Michael Ben Ari (Nationale Unie partij) en Otniel Schneller (Kadimapartij), alsmede voorzitter rabbijn Dov Lior van de Yesha Rabbinical Council en rabbijn Yuval Sherlo.

Een aankondiging die vooraf werd gepubliceerd door de Organisatie voor de Mensenrechten op de Tempelberg en het gezamenlijke hoofdkwartier voor de diverse Tempelberg organisaties, geeft de doelstellingen van de bijeenkomst weer: “We roepen het volk van Israël op om de Tempelberg te bestijgen in heiligheid en zuiverheid; wij zullen de Israëlische politie verzoeken om ook de rechten van de Joden op de Tempelberg te respecteren; wij zullen protesteren tegen de schade die de eer van de rabbijnen werd toegebracht tijdens de veiligheidscontroles die werden uitgevoerd voordat zij de Tempelberg konden betreden; wij roepen de islamitische leiders om het gebruik van gebedshuizen voor opruiing en geweld, te veroordelen.”

Bron: Brabosh.com