zaterdag 22 augustus 2009

Mike Huckabee: Palestijnse Staat niet in Israël



18 Augustus 2009: De Amerikaan Mike Huckabee, gezien als mogelijke presidentskandidaat voor de Republikeinen in 2012, heeft bij een bezoek aan Jeruzalem gezegd dat de oprichting van een Palestijnse Staat in Israël onrealistisch is, en dat de wereld moet kijken of de Palestijnen niet ergens anders een eigen staat kunnen krijgen. De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk Jordanië, wat vanwege de Palestijnse meerderheid van 70% a 80% de facto al 'Palestina' kan worden genoemd.

De Zuidelijke Baptistenpredikant en voormalig gouverneur van de staat Arkansas ziet niets in een Palestijnse Staat op Israëlisch grondgebied. 'De vraag is of de Palestijnen een eigen plek moeten krijgen. Ja, daar heb ik geen problemen mee. Maar moet dit midden in het Joodse thuisland? Ik denk eerlijk gezegd dat dit als virtueel onrealistischmoet worden beschouwd.'

Huckabee, die tevens vindt dat Israël gewoon door moet kunnen gaan met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, neemt hiermee een totaal ander standpunt in als zowel de Democraten als de leden van zijn eigen partij, en zelfs als de Israëlische premier Benyamin Netanyahu, alhoewel diens bereidheid om onder bepaalde voorwaarden een Palestijnse Staat te accepteren meer als een taktische politieke zet moet worden beschouwd.

De -tot tweemaal toe- voormalige gouverneur van Arkansas prees Israël voor het toegang geven aan de Moslims tot de Rotskoepelmoskee, wat eveneens de lokatie is van de oude Joodse tempels, ondanks het feit dat een moskee op deze plek om die reden als een belediging zou kunnen worden beschouwd.

'Israël is een plek waar andere culturen en religies worden toegestaan. Van de Joden mag echter niet verlangd worden dat ze hun thuisland volkomen overgeven, waardoor ze niet meer in de context van hun eigen land kunnen leven.'

Huckabee verblijft in Israël als gast van het Jerusalem Reclamation Project, een groep die de Joodse aanwezigheid in Oost Jeruzalem probeert te versterken. Hun aktiviteiten, deels gefinancierd door de Amerikaanse miljonair Irving Moskowitz, hebben als doel om de verdeling van de stad als onderdeel van een toekomstig vredesverdrag te blokkeren.

Afgelopen maandagavond, tijdens een door Moskowitz georganiseerd diner in het omstreden Shepherd Hotel, waar de authoriteiten Joodse appartementen van willen maken, werd er buiten het hotel geprotesteerd door anti-nederzettingen demonstranten. Huckabee noemde deze vrijheid om te protesteren een 'bevestiging van alles wat zo goed en geweldig is in Israël en de Verenigde Staten.'

XanderNieuws

Bron: Jerusalem Post

De ChristenUnie spreekt zich uit voor een 'levenvatbare Palestijnse Staat' (Gaza, Westbank, en hoogst-waarschijnlijk ook Oost Jeruzalem, al zegt de CU tegen een gedeeld Jeruzalem te zijn) in de volgende verklaring op de CU-website:

"Op aandrang van de ChristenUnie is er in het coalitieakkoord van ChristenUnie, CDA en PvdA een aparte passage opgenomen over Israël. Arie Slob: ,,Nederland blijft voorstander van een alomvattend akkoord voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Een dergelijk akkoord kan pas stand houden met veilige en erkende grenzen voor Israël en een levensvatbare Palestijnse staat. Dat zoiets in een regeerakkoord is opgenomen - ‘veilige en erkende grenzen voor Israël'! - is historisch, en één van de belangrijke winstpunten van onze kabinetsdeelname."

In een persoonlijk gesprek met mij en CU fractielid Joël Voordewind maart '09 j.l.; kwam vrij snel al ons meningverschil naar voren, door de uitspraak: "Ja maar de Palestijnen hebben toch ook zorg en een thuisland nodig!" Later in het gesprek, krabbelde hij wat terug en zag toch ook wel wat in het idee van een 'staat' buiten Israël, bijv. in de Sinaï (Egypte) en Jordanië; precies zoals Huckabee hier historisch juist voorstelt in lijn van de ECZP! "Veilige en erkende grenzen voor Israël" in het regeerakkoord is een zeer naïeve, onrealistische en utopische gedachte i.v.m. de 'palestijnse' vijanden van Israël, die een vaste agenda hebben die profetisch beschreven staat in Psalm 83:2-9:

2 O God, houd U niet stil,
zwijg niet en blijf niet werkeloos, o God.
3 Want zie, uw vijanden tieren,
uw haters steken het hoofd op;
4 zij smeden een listige aanslag tegen uw volk
en beraadslagen tegen uw beschermelingen.
5 Zij zeggen: Komt, laten wij hen als volk verdelgen,
zodat aan de naam van Israël niet meer wordt gedacht.
6 Want zij hebben eensgezind beraadslaagd,
tegen U een verbond gesloten:
7 de tenten van Edom en de Ismaëlieten,
Moab en de Hagrieten,
8 Gebal, Ammon en Amalek,
Filistea met de inwoners van Tyrus;
9 zelfs Assur heeft zich bij hen gevoegd,
zij zijn de zonen van Lot tot steun.

Henoch