zondag 30 augustus 2009

Lord Balfour in Jeruzalem


Wij zochten naar video-beelden uit 1925 van Lord Balfour, waar hij op Mount Scopus te Jeruzalem een Joodse menigte toesprak (bij de inauguratie van de Hebreeuwse Universiteit). Deze beelden zijn zeer zeldzaam, maar we hebben deze gevonden in het volgende docu-fragment van de BBC. Helaas geeft de bbc pro-arabische tendenzen weer in het commentaar [wat logisch is na hun negatieve omkeer na WOII], alsof het Christen-Zionisme van o.a. Lord Balfour de schuldige is van het zgn. huidige Israëlisch-Palestijns conflict. Daarom heb ik alleen dit interressante en historisch belangrijke fragment eruit geknipt. God heeft echter altijd mensen gebruikt om zijn beloften voor terugkeer van het Joodse volk naar Zijn [en hun] Land te vervullen; denk aan Koning Cyrus in het Bijbelboek Ezra. Ondanks dit bbc-commentaar, willen wij u deze geschiedkundige beelden toch niet onthouden:




De Balfour Verklaring - 'The Balfour Declaration'





















Buitenlandse Zaken,
2 november 1917.

Geachte Lord Rothschild,

Met groot genoegen breng ik u namens de regering van zijne majesteit de volgende verklaring van sympathie met het zionistische streven over. Ze werd aan het kabinet voorgelegd en goedgekeurd.

‘De regering van zijne majesteit staat welwillend tegenover de vestiging van een nationaal tehuis voor het Joodse volk in Palestina en zal zich de grootste inspanningen getroosten om dat doel te vergemakkelijken, waarbij vanzelfsprekend niets gedaan kan worden wat aan de maatschappelijke en godsdienstige rechten van de niet-Joodse gemeenschappen in Palestina of aan de rechten van de Joden als burgers van andere landen afbreuk zou kunnen doen’.

Ik zal u erkentelijk zijn als u deze verklaring ter kennis wilt brengen van de Zionistische Federatie.

Hoogachtend,
Arthur James Balfour


















"Het is niet toevallig dat Lloyd George èn Balfour overtuigde Christenen waren die op grond van het profetische Woord van de Bijbel de zionistische zaak zeer waren toegedaan. Lloyd George heeft eens tegen Mrs. Rothschild opgemerkt dat de Bijbelse namen, die in zijn gesprekken met Weizmann naar voren kwamen hem bekender voorkwamen dan allerlei plaatsen aan het oorlogsfront in WO I. En van Balfour werd gezegd dat hij maar om één zaak gaf, namelijk het Zionisme. Voor beide staatslieden was de Bijbel een levende realiteit." Bron: Website Jan van Barneveld